Årets musikevenemang

Samverkan med SENSUS

Konserter sommaren 2022

Samtliga konserter kostar 220 kr/person och de bokas via länk på vår hemsida.

Måndag 25 juli – Malvakvartetten

Lördag 6 augusti – Jenny Lindstipendiat

Torsdag 11 augusti – Irrbloss

12-17 september Hildasholmsmusiken – se egen sida

MALVAKVARTETTEN

Malvakvartetten är en stråkkvartett som drivs av stor kreativitet och inte räds att sticka ut. Ambitionen är att spela musik som de brinner för och inspirera ny såväl som erfaren publik. De gillar att tänja på gränserna när de väljer repertoar, experimenterar med klanger och möter publiken. De vill ge kvalitativa och kommunikativa musikupplevelser för alla människor.

Malvakvartetten har en förkärlek till musik med brett spektra av klanger, både kärva toner och skira melodier. De uppskattar den omfattande repertoar som skrivits och skrivs för stråkkvartett då den ger möjlighet till ett omsorgsfullt urval. De sätter stort värde i att presentera musik av unga kompositörer, musik från olika delar av världen och kultursfärer som vanligtvis inte får fokus i konstmusiken.

2021 släpptes debutalbumet, Wooden Bodies (”årets bästa klassiska”, enligt DN). Under våren 2022 mottog gruppen en Dalecarlia Music Award och nominerades till en Grammis i kategorin klassisk musik.

Malvakvartetten består av: Linnea Viklund – violin, Knapp Brita Pettersson – violin, Maria Jonsson – viola och Maja Molander – cello

ÅRETS JENNY LIND-konsert

År 2020 var det tvåhundra år sedan Jenny Lind föddes. Tanken var att genomföra en jubileumsturné i Nordamerika och Sverige där detta skulle uppmärksammas på olika sätt. Folkets Hus & Parker utsåg tillsammans med Kungliga Musikaliska Akademin Tessan-Maria Lehmussaari till årets Jenny Lindstipendiat.

Men verkligheten ville annorlunda och pandemin satte stopp för planerna både det året och året därpå. Men under perioden har vi också lärt oss att varken ett jubileum eller ett stort idrottsevenemang nödvändigtvis måste genomföras på exakt rätt år. Så nu presenterar vi stolt återigen Tessan-Maria, en sverigefinländsk sopran från Stockholm, som 200-årsjubiléets Jenny Lindstipendiat.

På turnén medverkar även tenoren Georg Källström och pianisten Silja Inkeri Levander.

IRRBLOSS

I tre år har Maja Heurling och Ola Sandström arbetat med att tonsätta amerikaemigranten Signe Aurells poesi. Berättelsen om Signe är en helt annan än den om Karl-Oskar och Kristina. Signe Aurell lämnade på egen hand Sverige 1913 för att söka lyckan i USA, där hon arbetade som tvätterska och politisk skribent – samtidigt som Joe Hill dömdes för mord. Signe gav även ut sin metriskt perfekta och språkligt glödande diktsamling Irrbloss – på svenska. Signes hittills okända dikter handlar om hemlängtan och om kampen för en ljusare framtid.

I oktober 2019, hundra år efter att de gavs ut, kom skivan med tonsättningarna av Signe Aurells dikter ut på Kakafon Records. Skivan IRRBLOSS- tonsatta dikter av Signe Aurell innehåller 12 av dikterna ur diktsamlingen med samma namn, samt ett instrumentalspår. Nu turnerar Heurling och Sandström med föreställningen om Signe Aurell:

Maja Heurling – sång, gitarr och berättelse

Ola Sandström – sång, gitarr och berättelse

Livet Nord – violinquinton och kalimba

Daniel Wejdin – kontrabas

HEMSIDA (Maja Heurling): www.majaheurling.se/signe-aurell-irrbloss

Hildasholmsmusiken
12-17 september

Kalendarium

Datum Aktivitet Plats Tid
Tis 13/9 Konsert Åhls kyrka i Insjön 19:00
Tors 15/9 Konsert Djura kyrka 19:00
Fre 16/9 Falun Musikkonservatorium studenter uppträder med gästartister Hildasholm 16:00-17:30
Lör 17/9 Konsert Leksands kyrka 19:00