Skulptörer säsongen 2024

2024 har vi tre spännande skulptörer här på Hildasholm i Leksand som visar sina unika verk i våra trädgårdar.

Vi är stolta över att välkomna Timo Solin, Maria Zetterstrand och Illka Pärni till Hildasholm 2024.

Timo Solin

Timo Solin föddes i Tampere, Finland, men är sedan 1975 bosatt i Sverige. I början av 1980-talet började han ställa ut i Sverige. I början var det träskulpturer i stor format, sedan började han klippa plåt till kvinnliga former som han böjde och målade, i hans karaktäristiska förening av måleri och skulptur. När han arbetar i brons vill han använda metallens egen lyster och glans som färg.

Han slog igenom internationellt tio år senare och det finns bland annat en fem meter hög skulptur på friluftsmuseet Utsugishi-ga-hara i Japan. Timo Solins verk har också visats i separatutställningar i Europa, Mexico, Afrika, USA och Japan.

Som tonåring tänkte TIMO bli poet men bildkonsten tog över. Senast skaffade Sven-Harrys Museum en 160cm hög bronsskulptur till permanenta samlingar. Den kan ses på takterrassen på museet.

Maria Zetterstrand

Maria Zetterstrand har gått på Capellagården och har en Master i Fine Arts från Keramik och Glas på Konstfack. Hennes verksamhet utgår från en ateljé på Södermalm i Stockholm.

I Marias konstnärskap står det organiska i centrum. Skulpturerna strävar åt ett poetiskt berättande återkommande tema är existens. Keramiska objekt i grov mörk lera och skir ömtålig porslinslera – spelet och växlingarna skapar dynamik och letar sig tillbaka till naturens ursprung och villkor.

Illka Pärni

Ilkka Pärni föddes i Imatra, Finland och flyttade till Sverige vid 10 års ålder. Hans konstnärliga resa började vid 21 års ålder med sin första separatutställning på Strängnäs museum, där han presenterade fria tolkningar av Edit Södergrans dikter.

Under mitten av 1980-talet övergick Ilkka till abstrakt måleri. Han är idag representerad i H.M. Konungens samlingar, flera museer både i Sverige och internationellt, samt av Statens Konstråd, landsting och kommuner.

Ilkkas konst har visats i Sverige, Holland, Tyskland, Spanien, Australien, Irland, Italien, Norge och Finland.

Bland hans offentliga verk och uppdrag finns fasadutsmyckningar i Rinkeby, Landstingshuset i Stockholm, Centralsjukhuset i Karlstad och Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. En av hans utomhusskulpturer, ”Vimur”, gjord i rostfritt stål, invigdes 2022 vid hamninloppet i Leksand.

Ilkka har även erhållit vistelsestipendier på Villa San Michele på Capri flera gånger genom åren.