Att formklippa en gran

Många som kommer till Hildasholm fascineras av de gamla formklippta granarna som står intill stora huset. De har blivit något av ett kännemärke för gården.  Att forma växter på det här sättet är inte så vanligt i svensk tradition. I England gör man det däremot sedan länge, vid både slott och kojor.

Vi svenskar är ett naturälskande folk som tycker om att ströva i granskogens sus. Kanske är det också därför en del besökare förfasas när de ser granarna och tycker synd om dem. Klippta granhäckar ser man å andra sidan ganska ofta och faktum är att granar är ganska tacksamma att forma med sax. Det är dock ett par saker som är viktiga att tänka på:

1. Man får inte beskära för hårt. Gran bryter inte med nya skott från gammal ved, så man måste alltid se till att det finns friska gröna skott innanför beskärningsstället.

2. Granplantan ska bara ha en genomgående stam. Därför klipper man endast sidorna på trädet eller häcken tills det/den har nått den slutliga höjd man tänkt sig. Först då klipper man toppen.

Nu kanske du tycker att det skulle vara roligt att ha en egen ”Hildasholmsgran” hemma på tomten. Då ska du inte tveka att sätta igång. Här följer en vägledning hur du ska gå till väga – steg för steg:

Steg 1: Välj ut en liten jämn och fin gran i en dikeskant eller i skogen. Ca. 1 meter hög är en lagom storlek. Det kan vara bra att förbereda granen för flytten genom att sommaren innan rotbeskära den – alltså med en spade skära av rötterna runt trädet en bit ut från stammen. Då hinner nya fina sugrötter växa ut innanför beskärningsstället. Bästa tiden att flytta och plantera om trädet är på våren. Då hinner det etablera sig på den nya växtplatsen under sommaren. Vattna mycket under den tiden. Beskär inte trädet alls första sommaren, utan lämna det ifred.

Steg 2: Följande år kan du börja klippa granens sidor. Eller börja här om du redan har en liten gran.
Första gångerna räcker det med att toppa årsskotten på mitten med en sekatör. Då stimulerar man tillväxten så att granen bryter med flera nya skott och gradvis blir tätare. I fortsättningen kan du börja använda en häcksax – vanlig eller elektrisk. Bästa tiden att klippa granen är på sensommaren efter att den är klar med årstillväxten.

Steg 3: När du fortsättningsvis ska forma granen är det nästan bara fantasin som sätter gränserna. Eftersom granen växer med grenvåningar är det t ex. lätt att dela upp trädet i olika sektioner genom att helt ta bort vissa grenvåningar. Sektionerna kan man sedan forma som koner, cylindrar, bollar eller spiraler, allt efter eget tycke.

Lycka till önskar trädgårdsmästare Ingemar Blomqvist