Sissi Stahli har varit verksam som skulptör sedan 1996, men hennes konstnärliga resa började några år tidigare genom oväntade möten och insikter. Hon upptäckte en inneboende förmåga att skapa former som talar till betraktaren – en talang som legat vilande tills dess.

I sin hemstad Amsterdam kom hon i kontakt med konstnärskretsar och fick stöd och vägledning av etablerade skulptörer som Peter Dekkers, Marijke Cosse och Benzi Mazliah. När hon senare tog det stora steget till Sverige, fick hon ytterligare konstnärlig inspiration genom möten med fotografen Per Erik Gustavsson, keramikern Marita Skön och slöjdaren Jan Nordenström.

Stahli bosatte sig först i Skåne, där hon skapade en ateljé med utsikt över havet – en miljö som gav frihet att förfina sitt uttryck. Idag arbetar hon från sin ateljé på en lummig kulle i Björsäter, Östergötland, där naturen ständigt letar sig in i hennes verk. Hennes skulpturer gestaltar ofta kvinnor, men inte utifrån populärkulturens normer, utan med en styrka och autenticitet som speglar verkliga kroppar och personligheter.

”Kvinnor som besöker mina utställningar utbrister ofta: ’Det där kunde vara jag!’, som om de just upptäckt att skönhet existerar helt utanför kosmetik och catwalk.”

För Stahli börjar den kreativa processen alltid i nuet – en känsla, en händelse, en impuls. Men det är i ateljén som konsten tar sin slutliga form. Under åren har hennes verk visats i separata, duo- och samlingsutställningar, och hon har även skapat skulpturer för offentlig utsmyckning.

I sommar får besökare på Hildasholm möjlighet att uppleva Sissi Stahlis konst – en värld av skulpturer där naturen och den feminina närvaron är ständigt närvarande.

Skulpturer av kvinnor sittandes i metallringar som hänger i ett träd.
Sissi Stahlis konst präglas av naturens närvaro och kvinnliga former bortom masskulturens ideal