Historia
Hildasholm har en rik historia som sträcker sig över generationer. Från dess uppförande som Axel Munthes bröllopsgåva till Hilda, till de kreativa somrarna på gården, de storslagna Leksandsspelen och den tid av förändring som följde efter andra världskriget.

Livet på Hildasholm
Hildasholm var främst ett sommarhem för Hilda Munthe och hennes två söner, då hon och Axel Munthe levde åtskilda större delen av året. Efter deras separation 1919 kom Axel endast på sporadiska besök.
Familjen bodde större delen av året i England men återvände varje sommar till Leksand – förutom under de båda världskrigen. För Hilda var Stengården hennes älskade hem, där somrarna fylldes av konstnärligt skapande.
Sönerna Malcolm och Peter uppförde tidigt dockteaterföreställningar, och hundratals marionettdockor och kulisser, tillverkade av dem och Hilda, finns bevarade. När de blev äldre fick de även måla på husets väggar, dörrar och kakelugnar. Under dessa år tog även trädgårdarna form.
Hildas vänkrets bestod av flera framstående kulturpersonligheter som Anders och Emma Zorn, Carl och Karin Larsson, Erik Axel och Gerda Karlfeldt samt Ottilia Adelborg. För lokalbefolkningen förblev dock gården en sluten och mystisk plats.

Leksandsspelen
På 1930-talet arrangerade Hilda Munthe och hennes söner stora historiska och religiösa amatörteaterföreställningar, kända som Leksandsspelen. Föreställningarna hölls både på gården och på pensionatet Korstäppan.
Manusen skrevs av familjen Munthe själva, och alla kostymer tillverkades för hand av enkla material som lakansväv och kräppapper. Via kyrkan involverades även många leksandsbor, och vissa år deltog över 100 personer i föreställningarna.
Efterkrigstiden
När Hilda Munthe blev äldre tog yngste sonen Malcolm över ansvaret för familjens fastigheter. Utöver Hildasholm ägde familjen även Southside House i Wimbledon och Hellens Manor i Herefordshire.
Under andra världskriget hade huset och trädgårdarna förfallit, och på 1950- och 60-talen inleddes en restaurering. Efter Hildas död 1967 ändrade sönerna namnet till Hildasholm för att hedra sin mor.
På 1970-talet började Malcolm öppna gården för guidade visningar, och 1980 skänkte han huset med alla inventarier till en stiftelse.
1988 blev Hildasholm ett byggnadsminne, och på 1990-talet genomfördes en stor renovering med stöd från Länsstyrelsen i Dalarna, EU:s strukturfonder och Länsarbetsnämnden.


Malcolm Munthe (1910–1995)
Malcolm var underrättelseofficer, militär och författare. Han deltog i sabotageverksamhet under andra världskriget och var inblandad i den så kallade Krylbosmällen 1941. Senare öppnade han Hildasholm för guidade visningar och donerade gården till stiftelsen.

Peter Munthe (1908–1976)
Peter var konstnär och porträttmålare. Under andra världskriget tjänstgjorde han i den brittiska flottan. Han levde ett mer tillbakadraget liv och fick inga barn.