Interiören

Hildasholm är fyllt av historia, där varje rum bär spår av familjen Munthes liv. Här möts olika tidsepoker och stilar – från svenskt och engelskt till italienskt – med unika föremål och minnen.

Ett solbelyst gammaldags skrivbord vid ett fönster med en spetsduk, en liten tekanna, en bok, och ett porslinsställ med brev och vykort. På fönsterbrädan står en blåvit porslinsskål med färska blommor.

Hildas Sovrum

Hilda Munthes sovrum är personligt inrett med antika möbler. Hennes smala himmelssäng är tillverkad av Hepplewhite, och på garderobsdörrarna finns målningar av sonen Malcolm Munthe. Hennes kläder – blusar, kjolar och ridstövlar – skymtar fortfarande i garderoben.

Hildas sovrum med himmelsäng

Hildas Skrivrum

Här hänger ett porträtt av den treåriga Hilda, målat av James Sant och utsett till ”Portrait of the Year” 1880. Bredvid finns ett unikt dubbelporträtt av hennes söner Peter och Malcolm – bilden ändras beroende på betraktningsvinkel.

Badrummet

Hildasholm var modernt för sin tid med WC, badrum och vattenburen centralvärme. Elektriciteten installerades dock långt senare och i begränsad omfattning.

Kapellet

Kapellet var från början barnsköterskans rum men flyttades hit när pojkarna blev större. Hilda Munthe, barnbarn till en anglikansk biskop, skapade denna plats för andakt. På taklisten syns citat från Macbeth, och altaret pryds av bibliska målningar av sonen Peter.

Köket

Köket är bevarat i original från tidigt 1900-tal. En stor kopparberedare försåg badrummet med varmvatten. Varor levererades genom köksfönstret, och intill låg tjänstefolkets matsal – kallad ”kurirrummet”.

Matsalen

Matsalsbordet är dukat med porslin prytt med familjen Munthes släktvapen. På ekskåpet står en förgylld träklocka från 1700-talet, beställd av John Pennington för att muta den turkiske sultanen att stoppa slavhandel. Sultanen avböjde, och klockan blev kvar i familjen.

Ett elegant dukat bord med blåvitt porslin i en historisk matsal.
Målning av Karl XII

Morgonrummet

Detta var först Axel Munthes arbetsrum. Här hänger ett helfigursporträtt av Karl XII, målat av David von Krafft 1717. Rummet innehåller även en 1700-talsmöbel med petit point-broderier, sydda av Hilda medan hon berättade sagor för sina barn.

Ett stilfullt rum med en antik rokokosoffa i rödrosa och guld, samt tre porträtt i guldramar på väggen.

Musikrummet

Tidigare husets barnkammare, nu dekorerat för att efterlikna en skogsglänta. Här finns en flygel, en möbelgrupp av Thomas Chippendale och en samling familjeporträtt. På väggen hänger en oljeskiss av Hilda Munthe, vars färdiga version finns på Southside House i Wimbledon.

Nedre Hallen

Husets centrala hall har rokokomålningar av Ivar Karlsson. Ovanför soffan hänger ett porträtt av Johan Lorentz Munthe, borgmästare i Eksjö på 1700-talet och förebild i Alice Tegnérs barnvisa. I taklisten finns italienska träpaneler från 1400-talet.

Norra Gästrummet

På väggarna syns verk av svenska konstnärer som Hugo Birger och Gustaf Cederström, bekanta till Axel Munthe i Paris. Tre 1700-talsstolar, en gåva från Oscar II, har tidigare stått i Munthes bostad på Tullgarns slott.

Målningar i guldramar på en vägg i Norra gästrummet

Peters Rum

Rummet innehåller flera målningar av Peter Munthe, samt en allegorisk målning av Malcolm Munthe som skildrar Andra världskriget – där Britannia och hennes allierade bekämpar nazismen, avbildad som spindlar med Hitlers och Görings huvuden.

Salongen

På väggarna hänger mestadels blomstermotiv och ett porträtt av Catherine Pennington. Möblemanget är tillverkat av Sheraton i London på 1780-talet och var ouppackat i över 100 år innan det kom till Leksand. Från salongen leder altandörrarna ut mot sjösidan.

Viktorias Sovrum

Vid sitt besök 1924 övernattade drottning Viktoria i detta rum. På väggen hänger ett porträtt av Natalia Obrenovic, tidigare drottning av Serbien och nunna i Frankrike. Sängens textilier är serbiska klosterbroderier, en gåva från drottning Natalia.

Övre Hallen

Trappans räcke i ek sägs komma från ett franskt kloster. Ovanför står ett dockskåp med figurer och möbler skapade av Hilda och hennes söner. Intill finns ”Marlboroughkistan”, en gåva från den engelske hertigen av Marlborough till Karl XII.